Shih tzu

De ras van de maand is de Shih tzu!
Deze maand is de ras van de maand de Shih tzu. Dit populaire kleine hondje behoord tot negende rasgroep; “gezelschapshonden”.

Geschiedenis
Dit kleine hondje komt oorspronkelijk uit het oosten van de wereld. Dit hondje is sinds de jaren ’60 in Nederland ook te zien.

Karakter
Deze kleine dondersteen is een hond die heel vriendelijk is maar wel een eigen wil heeft. Ze kunnen erg aanhankelijk zijn maar dit hoeft niet. De shih tzu is ideaal om thuis als gezelschapshondje te houden.

Erfelijke aandoeningen
De Shih Tzu heeft 32 bekende erfelijke aandoening hieronder de 5 ergste genoemd;
Atopie
Atopie is een omgevingsallergie. Het is te vergelijken met hooikoorts. De hond is hierbij overgevoelig voor stoffen in de omgeving die tot een allergische reactie kunnen leiden. De meeste honden krijgen last van erge jeuk. Er zijn meerdere soorten behandelingen bekend maar de juiste kan nog erg lastig zijn.
Brachycefaal obstructief syndroom
Deze aandoening komt voor met een stompe of korte schedel. De schedel is te klein met een verkorte lengte. Hierdoor kan de hond wat benauwd zijn. Door een operatie kan het probleem grotendeels verholpen wordt.
Heupdysplasie 
Heupdysplasie of ook wel HD genoemd is een afwijking in het heupgewricht. De heupen zijn niet goed volgroeid en hebben daardoor een afwijkende stand. Afhankelijk van de ernst en de last wat de hond ervaart is een pijnstillende behandeling of een operatie nodig.
Otitis externa 
Otitis externa is een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Dit wordt vaak gezien bij honden met hangende oren. De dierenarts gaat de primaire oorzaak na en deze wordt behandeld. In de meeste gevallen is de ontsteking makkelijk te behandelen.
Syringomyelie
Syringomyelie is een aandoening waarbij het achterhoofdsgat te klein is. De hersenen worden hierin geduwd en daar is nauwelijks ruimte voor. De hond ervaart constante hoofdpijn en kan zelfs verlammingen veroorzaken Helaas is hier geen genezing voor maar met bepaalde medicijnen zijn de symptomen te verlichten.

Uiterlijk
De Shih tzu is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: stevig en vierkant met goede bespiering
Oren: klein en hangend
Kleur: alle kleuren zijn toegestaan
Schofthoogte: maximaal 27 cm
Ogen: rond, groot en donker kleurig
Vacht:  kan alles zijn van lang en licht golvend.
Staart: Hoog gedragen



Shiba Inu

De ras van de maand is de Shiba Inu!
Dit kleine, goed behaarde ras behoord toe tot de vijfde rasgroep; “Keeshonden en oertypen”.

Geschiedenis
De Shiba is een Japans ras die vooral in de bergen voorkwam. Dit ras is in Japan ook een natuurlijke monument sinds de jaren 30. De eerste shiba’s waren al veel eerder te zien. Er gaan verhalen dat de eerste Shiba Inu hondjes al voor christus te zien waren.

Karakter
De Shiba is een onafhankelijk, zelfverzekerd en intelligent hondje. Hij zou niet in elk huishouden passen aangezien deze hond een eigen wil heeft en zich niet heel makkelijk laat vertellen wat die moet doen. Ook is hij nieuwsgierig, vriendelijk en een waaks.

Erfelijke aandoeningen
Bij de shiba zijn er 6 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 2 meest erge en meest voorkomende genoemd;
Patella luxatie
Patella luxatie is een losse knieschijf die van het kniegewricht afglijd. Bij deze afwijking past de knieschijf niet goed in het kraakbeensleuf of de aanhechting van de kniepees zit niet goed. Door middel van een operatie ,die meestal bij een specialist wordt gedaan, kan het probleem verholpen worden.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie .

Uiterlijk
De is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: het lichaam is langer dan de schofthoogte
Oren: driehoekig en rechtopstaand
Kleur: black and tan, zwart sesam, rood sesam & rood
Schofthoogte: 35,5 tot 41,5 cm
Ogen: driehoekig, klein en donker gekleurd
Vacht:  dubbele vacht
Staart: dik en gekruld

Golden retriever

De ras van de maand is de Golden retriever!
De golden behoord tot de achtste rasgroep: “Retrievers en waterhonden”.

Geschiedenis
Deze leuke gezinshond komt oorspronkelijk uit Schotland. Ze zijn afkomstig van de zwarte labradors met golvende vacht. De rijke families waren als enige in het bezit van de golden retriever. Vanaf 1854 werd de golden retriever steeds bekender.

Karakter
De golden is een van de meest gehouden hondenrassen in de wereld. Dit komt vooral omdat ze erg gehoorzaam, rustig en werklustig zijn. Het is een perfecte gezinshond maar ook een geweldige werkhond. Ze zijn erg sociaal en intelligent. Ook zijn ze erg leergierig waardoor ze voor verschillende hondensporten geschrikt zijn.

Erfelijke aandoeningen
Bij de golden retriever zijn er 47 erfelijke aandoeningen bekend. Hierdoor hebben ze een erg hoog risico op een erfelijke aandoening. Hieronder staan de meest 5 ergste genoemd;
Elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie of ED is een verzamelnaam voor gewrichtsstoornissen aan de elleboog. Alle aandoeningen leiden tot schade aan het gewricht met artrose. Er is een behandeling beschikbaar maar de operatie heeft niet altijd het gewenste effect.
Ichtyosis
Ichtyosis of wel visschubbenziekte genoemd is een aangeboren huidaandoening. Bij deze aandoening is de buitenste huidlaag verdikt waardoor de functie van de huis niet optimaal kan worden uitgevoerd. De huis is schilferig en leidt tot irritatie en veel jeuk. Er is een behandeling beschikbaar waardoor het verminderd. Helaas is er geen behandeling voor genezing. Er is voor de golden retriever wel een dna-test beschikbaar.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie .
Otitis externa
Otitis externa is een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Dit wordt vaak gezien bij honden met hangende oren. De dierenarts gaat de primaire oorzaak na en deze wordt behandeld. In de meeste gevallen is de ontsteking makkelijk te behandelen.
Mastceltumor
Deze veel voorkomende kwaadaardige huidtumor bevindt zich vaak onder de huid. Helaas kan het ook voorkomen in de lever, milt en het beenmerg. Bij deze tumor moet je er snel bij zijn. Ze moeten zo spoedig mogelijk operatief verwijderd worden. Daarnaast wordt er chemotherapie en/of bestraling toegepast.

Uiterlijk
De golden retriever is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Vierkante bouw die erg soepel beweegt.
Oren: Hangend en middellang behaard.
Kleur: Goud of crème kleurig getint.
Schofthoogte: Gemiddeld 54 cm.
Ogen: Donkerbruin gekleurd met een zwarte oogrand.
Vacht:  Golvende vacht.
Staart: In het verlengde van de rug met een mooie beharing.



Zwitserse herdershond

De ras van de maand is de Zwitserse herdershond!
Dit mooie ras behoord tot de eerste rasgroep “herdershonden en veedrijvers”.

Geschiedenis
Dit ras is nog relatief nieuw. Uiteraard is de Zwitserse herdershond afkomstig van de bekende Duitse herder. In 2011 is de Zwitserse witte herder een definitief geregistreerd ras in Nederland.

zwitserse herdershond, witte herder

Karakter
De honden zijn gefokt om een sociale en vriendelijke gezinshond te worden. De meeste honden zijn waaks, nooit angstig, temperamentvol en éénkennig. Maar ze zijn ook erg leergierig en moeten altijd op nieuwe manieren uitgedaagd worden. Waar je voor moet waken is dat deze honden niet graag alleen zijn.

Erfelijke aandoeningen
Bij de Zwitserse herdershond zijn er 3 erfelijke aandoeningen bekend die relatief vaak voorkomen;
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie.
Degeneratieve myelopathie
Bij degeneratieve myelopathie worden de zenuwvezels in het ruggenmerg steeds slechter tot ze het niet meer doen. Helaas is er geen behandeling bekend. Wel is er een DNA-test beschikbaar voor de Zwitserse herdershond.
Multidrug resistance gen 1 deficiëntie (MDR1-gen)
Dit is een aandoening waarbij de hond overgevoelig is voor bepaalde medicijnen. Een echte behandeling is er helaas niet. Wanneer bepaalde geneesmiddelen niet gebruikt worden of wanneer de dosering wordt aangepast komen de symptomen niet tot uiting.

Uiterlijk
De is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Sportieve vorm, soms met aflopende achterhand.
Oren: rechtopstaand.
Kleur: wit.
Schofthoogte: Gemiddeld 60 cm.
Ogen: Donkere kleur in amandelvorm.
Vacht: In zowel kortharig als langharige versie. Ze hebben een dubbele dikke vacht.
Staart: Behaarde lange vacht.

Watertraining

Waterwerk

Waterwerk bestaat al een lange tijd. Honden werden vroeger getraind om de vissers te helpen de netten binnen te halen en ze hielpen drenkelingen te redden. Tegenwoordig doen honden nog steeds graag waterwerk en worden de echte waterratten hier ook erg gelukkig van!

Voor wie is waterwerk?
Elke hond die kan en het leuk vindt om te zwemmen heeft een goede kans om te slagen bij het waterwerk. Niet elk ras kan zwemmen. Dit komt door bijvoorbeeld hun lichaamsbouw. Ook moeten de honden erg gehoorzaam en sociaal zijn. De meeste honden die je ziet bij het waterwerk zijn retrievers.

Wat heb je nodig?
Uiteraard heb je hond nodig die leeft voor het water. De honden moeten in het bezit zijn van een waterwerkbrevet. Ook zijn er strenge regels aan verbonden voordat je mee mag doen aan een officiële brevettendag. Verdiep je hier goed in voordat je aan het waterwerk begint.

Gordon setter

De ras van de maand is de Gordon setter!
Deze hond behoord tot de rasgroep “staande honden” .

Geschiedenis
De gordon setter is ontstaan in de Schotse hooglanden. In 1600 liepen de gordon setters al rond in Schotland. Maar in de 19e eeuw werd het ras pas echt bekend. In de 20e eeuw werd de setter bekend in Nederland.

Karakter
De Gordon setter is een vriendelijke hond met veel energie. De setter gaat goed om met kinderen en andere dieren maar kan nog wel verlegen over komen. De eigenaar moet tijdens de opvoeding een consequente aanpak hanteren. Met een positieve training zal je veel meer bereiken met deze honden dan met negatieve training. De gordon setter is een intelligente en zelfbewuste hond die een geweldige gezinshond kan zijn!

Erfelijke aandoeningen
Bij de gordon setter zijn er 27 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 meest ergste genoemd.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie
Atopie
Atopie is een omgevingsallergie. Het is te vergelijken met hooikoorts. De hond is hierbij overgevoelig voor stoffen in de omgeving die tot een allergische reactie kunnen leiden. De meeste honden krijgen last van erge jeuk. Er zijn meerdere soorten behandelingen bekend maar de juiste kan nog erg lastig zijn
Cerebellaire ataxie
Bij deze aandoening is er een verstoring in de kleine hersenen. Er zijn verschillende oorzaken voor. Door de verstoring krijgt de hond coördinatieproblemen die kunnen lijden tot gedeeltelijke of volledige verlamming. Helaas is er geen behandeling bekend.
Cataract
Cataract is een ander woord voor staar. Staar is een oogaandoening waarbij de lenskwaliteit afneemt. Er komt een troebele of witte waas op de lens. Sommige honden kunnen blind worden andere verliezen maar een deel van hun zicht. Bij deze operatie wordt het aangetaste deel verwijderd en vervangen door een kunstlens.
Epilepsie
Epilepsie is een erfelijke aandoening die te maken heeft met het zenuwstelsel. Er zijn twee soorten epilepsie. Primaire en secundaire epilepsie. Er zijn verschillende medicatie op de markt om epileptische aanvallen te voorkomen. Helaas geeft de medicatie geen garantie dat er nooit meer aanvallen optreden.

Uiterlijk
De gorden setter is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Diepe borst met een rechte rug
Oren: Ze hebben hangende oren die iets naar achter geplaatst lijken.
Kleur: Zwart met roodbruin/kastanjebruine aftekeningen zijn toegestaan.
Schofthoogte: Ze worden gemiddeld 64 cm.
Ogen: Donker bruin en helder
Vacht:  Ze hebben korte tot middellange beharing over het hele lichaam. De vacht mag niet krullen.
Staart:  Ze hebben een iets sabelvormige of rechte staart.

Speurtraining

Speurtraining

Honden kan je geweldig trainen. Maar je kan ook geweldig met ze samenwerking voor hobby of voor werk. Honden kunnen veel beter ruiken dan mensen waardoor ze vaak worden ingezet bij bijvoorbeeld vermissingen of het zoeken van drugs.

Voor wie is speurtraining?
Het ene ras heeft er meer aanleg voor dan het andere ras. De volgende rasgroepen worden het vaakst gebruikt; Rasgroep 1 Herders & Veedrijvers, rasgroep 3 Terriers, rasgroep 4 dashonden, Rasgroep 5 spitsen & oertypes, rasgroep 6 lopende honden, zweethonden en verwante rassen en rasgroep 8 retrievers. Maar elk ras kan met de juiste motivatie leren speuren.

Soorten jachttraining
Clean boot
Bij deze vorm gaat de hond opzoek naar een persoon. Een persoon verstopt zich zonder extra luchtjes mee te nemen. De honden gaan opzoek en laten weten waar de persoon zich bevindt. Meestal worden hiervoor brakken gebruikt maar elke hond kan hier gebruikt voor worden.

Werkhonden en speuren
Bij speuren voor werkhonden moet een hond een 3 uur lang spoor uitwerken. Dit kan in verschillende patronen lopen. Ook moet de hond onderweg voorwerpen negeren, apporteren en aanwijzen.

Zweetwerk
Hierbij gaan honden opzoek naar aangereden of geschoten dieren. In de training wordt dit nagebootst. De honden werken een spoor uit. Dit lijkt een beetje op jachttraining. Gewonde dieren kunnen door zweethonden worden gevonden.

Wat heb je nodig?
Wat je precies nodig hebt ligt aan de discipline wat je traint. Maar in de algemene zin heb je uiteraard een hond nodig met de juiste motivatie en een goede instructeur.

Waar kan ik dit trainen?
Heart for dogs geeft geen speurtrainingen aan. Verschillende clubs en gespecialiseerde verenigingen bieden de verschillende disciplines aan. Kies een discipline die je graag wilt beoefenen en ga opzoek naar een leuke vereniging waar jij en je hond het naar jullie zin hebben!

De Kooiker

De ras van de maand is de Kooiker!
Dit vrolijke hondje behoord tot de rasgroep “retrievers en waterhonden” .

Geschiedenis
Vroeger werd de kooiker ingezet als werkhond in de eendenkooi. Ook werden ze ingezet als jachthonden. Dit gebeurde enkele eeuwen geleden. In de 18de en 19de eeuw zagen we al veel kooikers bij de welgestelde families op de portretten. Sinds 1966 zijn het officiële gezelschapshonden geworden.

Karakter
Deze hondjes zijn vriendelijk en ontzettend lief voor alle mensen en dieren. Ze willen graag bij het gezin zijn en zullen deze ook bij elkaar proberen te houden. Verder zijn het waakse en actieve honden. Ze moeten dan ook elke dag genoeg beweging krijgen om lekker hun energie kwijt te kunnen. Deze honden kunnen ook iets eenkennig zijn. Dit kan naar 1 persoon zijn maar het kan ook naar een groep zijn.

Hond, Kooikerhondje, Kooiker, Aandacht

Erfelijke aandoeningen
Bij het nederlandse kooikerhondje zijn er 7 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 meest ergste genoemd.
Patella luxatie
Patella luxatie is een afwijking in de knie waarbij de knieschijf los zit. Dit probleem geeft veel pijn en kan de stand van de poten veranderen. Ook zal de hond vaak kreupel lopen. Dit probleem kan worden opgelost door een operatie bij een specialist.
Kooikerverlamming
Deze aandoening komt alleen bij de kooikers voor. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel waardoor het ruggenmerg wordt aangetast. Bij de meeste honden zal je zien dat bij de achterpoten uitval verschijnselen zullen plaatsvinden. Helaas is er geen behandeling mogelijk maar wel is er een DNA-test beschikbaar. Met deze test kan er worden bepaald of de hond een drager is van deze ziekte.
Von willebrands ziekte
Bij deze aandoening stolt het bloed niet op de juiste manier. Dit komt door een tekort aan een bepaald eiwit. Het kan ook zijn dat dit eiwit helemaal ontbreekt bij deze honden. Er is een DNA-test beschikbaar voor de kooiker maar helaas is er geen behandeling voor deze ziekte.
Cataract
Cataract is een ander woord voor staar. Staar is een oogaandoening waarbij de lenskwaliteit afneemt. Er komt een troebele of witte waas op de lens. Sommige honden kunnen blind worden andere verliezen maar een deel van hun zicht. Bij deze operatie wordt het aangetaste deel verwijderd en vervangen door een kunstlens.
Epilepsie
Epilepsie is een erfelijke aandoening die te maken heeft met het zenuwstelsel. Er zijn twee soorten epilepsie. Primaire en secundaire epilepsie. Er zijn verschillende medicatie op de markt om epileptische aanvallen te voorkomen. Helaas geeft de medicatie geen garantie dat er nooit meer aanvallen optreden.

Uiterlijk
De kooiker is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Ze zijn in mooie verhouding gebouwd.
Oren: Ze hebben hangende oren met soms langere plukken.
Kleur: De meest voorkomende kleur is oranje met wit. Maar een andere kleurencombinatie is ook mogelijk.
Schofthoogte: Ze worden gemiddeld 39 centimeter.
Ogen: Donkerkleurig en meestal amandelvormig.
Vacht:  Ze hebben een middellange vacht die wel verzorging nodig heeft.
Staart:  Ze hebben een lange staart tot aan hun sprong gewricht. De staart is mooi vol en word vrolijk gedragen.

Pyrenese berghond

De ras van de maand is de Pyrenese berghond!
Deze grote reus behoort tot de tweede rasgroep: “pinschers en schnauzers, molossers en sennenhonden”.

Geschiedenis
De pyrenese berghond werd vroeger als een waakhond gebruikt. Hij waakte over kuddes, kastelen en huizen. Tegenwoordig wordt deze grote reus vooral als familiehond gehouden.

Pyreneese Berghond

Karakter
Deze reuzen zijn heel vriendelijk naar mensen en andere dieren. Ze houden van wandelen en zijn erg slim. Deze honden worden op een latere leeftijd mentaal volwassen namelijk rond de 2,5 jaar.

Erfelijke aandoeningen
Bij de pyrenese berghond zijn er op
dit moment geen aandoeningen bekend.

Uiterlijk
De pyrenese berghond is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Ze staan iets hoog op de poten en zijn in goede proportie gebouwd.
Oren: Ze hebben behaarde hangoren
Kleur: De meeste honden hebben een wittige kleur.
Schofthoogte: Ze worden erg groot gemiddeld namelijk 77 cm.
Ogen: Ze hebben donker kleurige ogen.
Vacht:  Deze honden hebben een lange dubbele vacht. Die minstens 3 keer per week moet worden geborsteld.
Staart:  De staart is lang en vol behaard en word meestal naar beneden gedragen.

Siberische husky

De ras van de maand is de Siberische husky!
Deze energieke hond behoort tot de keesachtigen en de poolhonden.

Geschiedenis
De husky’s werden vroeger vooral als werkhonden gebruikt. Bijvoorbeeld als sleehond. Tegenwoordig hebben we de husky’s vooral als gezelschapshonden. Maar de husky is niet geschrikt om op een flatje te houden.

Husky

Karakter
Door hun energieke karakter hebben deze honden veel energieke uitdagingen nodig. Wandelen, skeeleren en fietsen vinden deze honden heerlijk. Verder zijn ze erg vriendelijk voor dieren en mensen. In principe hebben ze een heel goed karakter. Wanneer ze te weinig uitdaging krijgen worden ze gefrustreerd en kunnen ze zich anders gaan gedragen.

Erfelijke aandoeningen
Bij de siberische husky zijn er op dit moment 19 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 meest ergste genoemd. 
Glaucoom
Glaucoom is een aandoening aan het oog. Bij glaucoom staat de oogbol onder hoge druk. Het brengt schade aan de oogzenuw en het netvlies. Dit kan blindheid veroorzaken. Er is een behandeling beschikbaar. Helaas moet je er snel bij zijn om de behandeling te laten slagen
Dystocia
Dystocia of wel een moeilijke geboorte is een aandoening dat betrekking heeft op het voortplantingsorgaan. De bouw van het bekkenkanaal is onjuist waardoor een natuurlijke bevalling niet mogelijk kan worden gemaakt. Wanneer een hond hier last van heeft moet er snel actie worden ondernomen en een dierenarts laten helpen bij de bevalling. Er is een behandeling mogelijk maar wordt niet vaak uitgevoerd.
Cataract
Cataract is een ander woord voor staar. Staar is een oogaandoening waarbij de lenskwaliteit afneemt. Er komt een troebele of witte waas op de lens. Sommige honden kunnen blind worden andere verliezen maar een deel van hun zicht. Bij deze operatie wordt het aangetaste deel verwijderd en vervangen door een kunstlens.
Zink-responsieve dermatose
Zink-responsieve dermatose is een huidaandoening die door een tekort aan zink wordt gevormd. Het zink wordt niet opgenomen uit de voeding waardoor er een tekort ontstaat. De behandeling is in meeste gevallen eenvoudig. Door extra zink toe te dienen zodat het tekort wordt opgelost. Dit moet levenslang volgehouden worden.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie.

Uiterlijk
De siberische husky is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Ze zijn vierkant en stevig gebouwd.
Oren: Staande oren
Kleur: Er bestaan verschillende soorten kleuren
Schofthoogte: Gemiddeld 58 cm
Ogen: De meeste honden hebben een donkere kleur ogen. Maar blauw wordt ook wel gezien.
Vacht:  Ze hebben een dichte en dikke vacht. Een regelmatige kam en borstel beurt hebben ze wel nodig!
Staart: De staart wordt naar beneden gedragen. Verder hebben ze een dik behaarde en lange staart. 

Voorbereid het nieuwe jaar in!

Voorbereid het nieuwe jaar in!

De jaarwisseling is een leuke en feestelijke gelegenheid wat we elk jaar groot vieren. Vrienden, familie, lekker eten en vuurwerk. Natuurlijk betrekken we onze geliefde viervoeter er ook bij. Helaas ervaren sommige hondenvrienden oud en nieuw heel anders dan wij. Lees in dit artikel waar je op moet letten en enkele tips om oud en nieuw zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Voorbereidingen
Wanneer je weet dat je hond erg angstig reageert op vuurwerk kan je van te voren beginnen met vuurwerktraining. Trek hier genoeg tijd voor uit! De meeste honden hebben minstens 2-3 maanden nodig voordat er genoeg resultaat te zien is. U kunt zelf aan de slag met vuurwerktraining maar onder begeleiding van een instructeur en/of gedragstherapeut ziet u een mooier resultaat zonder terugvallen. 
Wanneer je weet dat de hond erg angstig is kunt u denken aan medicatie. Maak een afspraak bij de dierenarts en overleg over de mogelijkheden. Ook kunt u kiezen voor speciaal voer of homeopathische middelen. Onder in het artikel vindt u nog meer over informatie over medicatie. 

Tijdens oud en nieuw
Zorg dat de hond overdag genoeg buiten is geweest en zijn energie daar kwijt heeft gekund. Bedenk wat voor muziek je s’avonds opzet. De radio kan ook vuurwerk fragmenten uitzenden kies daarom voor een leuke cd. De tv aanzetten is uiteraard ook een goede optie! Laat je hond ook niet alleen thuis wanneer deze bang is voor vuurwerk. Zorg voor leuke afleiding voor je hond. Een lekker bot, speelgoed, hersenwerk of een andere leuke afleiding. Door de hond op een positieve manier af te leiden zal deze minder bezig zijn met de omgeving.

Tips & Trics

  • Laat de hond niet los uit. Bij extra angstige honden is het zelfs verstandig om de hond dubbel vast te lijnen. Denk hierbij aan een tuig en een halsband. 
  • Op oud- en nieuwjaarsdag kan je beter de rondes beperken tot de gewone uitlaatrondjes. Of je kan naar een rustig gebied waar geen vuurwerk wordt afgeschoten bijvoorbeeld een bos. 
  • Laat de hond absoluut niet tussen 23.00 en 02.00 uur naar buiten! Het liefst wordt de hond voor het laatst rond 21.00/21.30 uur uitgelaten. 
  • Wanneer de hond schrikt ga hem dan niet extreem enthousiast troosten. Geef hem ook geen extra voer of aandacht. De hond kan hierdoor leren dat de angst terecht is. 
  • Zorg dat de gordijnen en ramen gesloten zijn.
  • Soms werkt het om vetvrije watten in de oren van de hond te stoppen. Dit zorgt ervoor dat het geluid iets dempt. 

Informatie over medicijngebruik en toebehoren
Producten uit de dierenwinkel en andere vrij verkrijgbare middelen:
Adaptil halsband
Op basis van feromonen waar de hond rustig van wordt. Minstens 2 weken van te voren mee starten.
Adaptil druppels
Op basis van feromonen waar de hond rustig van wordt. Minstens 2 weken van te voren mee starten.
Adaptil verdamper
Op basis van feromonen waar de hond rustig van wordt. Minstens 2 weken van te voren mee starten. De verdamper werkt voor 1 ruimte. Niet gebruiken bij honden met luchtwegproblemen. Het middel kan de luchtwegen prikkelen.
Valeriaan halsband
Zoals de no stress halsband. Dit kalmeert en verminderd licht angstig gedrag. Het geeft 2 weken lang kalmerende stoffen af.
Valeriaan druppels
Zoals de no stress spot on. Dit is een natuurlijke kalmerende druppel die tot 1 week werkt na het aanbrengen. 
Valeriaan verdamper
Zoals de no stress verdamper. Deze werkt gedurende 4 weken. De verdamper verspreid natuurlijke extracten dat de hond minder gespannen maakt
Senal relax tablet
Op basis van L-Tryptofaan is dit voedingssupplement een natuurlijke kalmeringsmiddel. 4 dagen voordat het vuurwerk begint moet er mee begonnen worden. Werkt bij lichte angst.
Bach bloesem
Vooral de rescue variant wordt gebruikt bij honden. Dit is de variant voor acute spanning. Het is een homeopatisch middel dat helpt tegen angst. 
Calm dieet van Royal Canin
Er zijn aan deze voeding speciale bestandsdelen toegevoegd wat voor een rustgevende werking. Het dieet wordt de eerste paar dagen met het eigen voor gemengd maar moet uiterlijk 3 weken voor oud en nieuw volledig over zijn. Na oud en nieuw kan de hond weer terug over gaan op zijn eigen voeding. Honden met nier, hart of alvleesklier aandoeningen mogen dit voer niet hebben! 

Medicatie die alleen in overleg en bij de dierenarts te verkrijgen zijn:
Alprazolam
Alprazolam zorgt voor een verminderd angstgevoel. Ook maakt het de hond minder gevoelig voor geluiden. Heeft uw hond glaucoom, nierproblemen, leverproblemen of is ze drachtig? Dan mag het absoluut niet gegeven worden. Het middel moet voordat de angst optreed al gegeven worden. Overleg altijd met uw dierenarts over de dosering.
Vetranquil
Geef dit nooit aan je hond! Dit middel is een sedatie middel waardoor de hond alles mee krijgt. Het werkt als een soort spierverslapper waardoor de hond rustig lijkt maar in werkelijkheid maakt hij alles 2 keer zo erg mee. 
Calmivet
Hetzelfde als Vetranquil; Geef dit nooit aan je hond! Dit middel is een sedatie middel waardoor de hond alles mee krijgt. Het werkt als een soort spierverslapper waardoor de hond rustig lijkt maar in werkelijkheid maakt hij alles 2 keer zo erg mee. 
Telizen
Telizen wordt gegeven bij angstige honden die wel normaal functioneren. Het is een voedingssupplement waar L- theanine inzit. Er moet 4 weken van te voren mee begonnen worden. 
Clomicalm
Clomicalm is van origine een antidepressiemiddel. Dit middel werkt angst verlagend en helpt een chemisch balans in de hersenen te herstellen. Hierdoor wordt de onrust wat getriggerd word door angst verminderd. Dit middel moet 4 weken van te voren mee worden gestart. 
Zylkene
Zylkene is een voedingssupplement met dezelfde werking als het calm dieet. Hier moet 4 weken van te voren mee worden gestart. 

Al het bovenstaande zijn hulpmiddelen. Het is geen oplossing! Begin vroeg met vuurwerktraining en gebruik bovenstaande als ondersteuning.
Bij twijfel over een hulpmiddel raadpleeg dan altijd uw dierenarts!

Vizsla

De ras van de maand is de Vizsla!
De kortharige Vizsla is een erg levendige hond die tot de rasgroep  “staande honden” toebehoord.

Vizsla

Geschiedenis
De Vizsla is ontstaan door verschillende voorouders. Door het kruisen van verschillende rassen zijn er meerdere rassen staande jachthonden uitgekomen. In de Vizsla zit onder andere de Sloughi, Turkse Gele hond en de Pannatonische brak. In Nederland is de Vizsla (korthaar) sinds 1953 een erkend ras.

Karakter
De Vizsla staat bekend om zijn vriendelijke, energieke, levenslustige en evenwichtig karakter. Dit type hond is erg leergierig en kan ook makkelijk leren. Ook is de Vizsla erg op de mens gericht. 

Erfelijke aandoeningen
Bij de Vizsla zijn er op dit moment 12 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 meest ergste genoemd. 
Glaucoom
Glaucoom is een aandoening aan het oog. Bij glaucoom staat de oogbol onder hoge druk. Het brengt schade aan de oogzenuw en het netvlies. Dit kan blindheid veroorzaken. Er is een DNA test beschikbaar die drager- en lijderschap kan aantonen. Er is een behandeling beschikbaar. Helaas moet je er snel bij zijn om de behandeling te laten slagen
Immuungemedieerde hemolytische anemie
Dit is een zeer ernstige aandoening aan het afweersysteem waarbij de rode bloedcellen worden afgebroken. De behandeling is erg lastig. Er bestaan medicijnen die vaak lang moeten worden ingezet. 
Elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie of ED is een afwijking in het ellebooggewricht. Bij deze afwijking is er schade aan het ellebooggewricht met artrose. De behandeling is een operatie waarbij afwijkend kraakbeen en/of losse stukjes bot worden verwijderd. 
Hemofilie
Hemofilie of ookwel bloederziekte genoemd is een aandoening van de bloedstolling. Dit komt vooral bij reuen voor. Deze honden hebben een tekort aan een stollingsfactor waardoor het bloed bij een een verwonding niet meer stolt. Er bestaan DNA testen voor hemofilie maar helaas nog niet voor de Vizsla. Soms is er een behandeling beschikbaar helaas is dit in de meeste gevallen niet het geval. 
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten.

Uiterlijk
De vizla is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Lang en slank gebouwd met een rechte rug.
Oren: Hangoren 
Kleur: Alles tussen tarwe geel en lichtbruin
Schofthoogte: Gemiddeld 58 cm
Ogen: Met hun ovale donkere kleur ogen hebben ze een levendig en intelligente blik. 
Vacht:  Een korte, dichte, stevige vacht zonder ondervacht. De buik is wat kalig. 
Staart: De staart wordt erg enthousiast gedragen. Hij heeft een lage aanzet met een steeds dunner toelopende uiteinde. 

Barbet

De ras van de maand is de Barbet!
De Barbet valt onder rasgroep 8: “de retrievers en waterhonden”.

Geschiedenis
De barbet werd vroeger gefokt om te jagen op waterwild. Daarom zijn ze zo goed in de watersport. 

Karakter
Deze honden hebben een erg vrolijk karakter. Ook zijn ze erg aanhankelijk en trouw naar de eigenaar toe. Ook met kinderen zijn deze honden geweldig. Verder hebben deze honden veel energie waardoor ze ideaal zijn om mee te gaan sporten.

Erfelijke aandoeningen
Helaas zijn er geen genoeg onderzoeken waaruit een goede lijst van erfelijke aandoeningen blijkt.

Uiterlijk
De barbet is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Ze zijn mooi evenwichtig gebouwd.
Oren: hangende oren.
Kleur: De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, koffie, kastanje, wit of een andere variant van wit.
Schofthoogte: Ze zijn gemiddeld 55 cm hoog.
Ogen: Ze hebben donkerkleurige ogen die meestal bedekt zijn met haren.
Vacht: Ze hebben een lange vacht. Deze wil vaak klitten vormen. Daarom is regelmatige vachtverzorging noodzakelijk.
Staart: De staart is vol behaard en word meestal hoog gedragen.

Jachttraining

Jachttraining

Honden kan je geweldig trainen. Ook om mee te gaan op jacht. Je hoeft niet perse op echt wild te gaan jagen. Jachttraining is ook voor de baas die lekker met zijn hond bezig wil zijn.

Voor wie is jachttraining?
Bijna elke hond kan je wel paaien voor jachttraining. Ze hoeven er absoluut niet speciaal voor gefokt worden. Met de juiste training en enthousiasme kan jij met je hond ver komen!
Wat heb je nodig?
Wat je precies nodig hebt ligt aan de discipline wat je traint. Maar in de algemene zin heb je uiteraard een hond nodig, een lijn, koekjes, apporteermateriaal, jachtfluit en goede kleding voor jezelf.
Waar kan ik dit trainen?
Heart for dogs geeft geen jachttrainingen. De meeste kynologenclubs geven de basistrainingen op hun oefenterrein.  Sommige maken zelfs excursies naar velden of bossen. Ga bij verschillende aanbieders kijken en vraag hoe hun trainen. Kies dan welke jouw het beste aanspreekt. Keuze genoeg!

Tosa

De ras van de maand is de Tosa!
De Tosa is een niet heel bekend ras hier in Nederland. De Tosa behoord tot de tweede rasgroep: “Pinchers, schnauzers, molossers en zwitserse sennenhonden”.Tosa

Geschiedenis
De Tosa is afkomstig uit Japan. Hij werd vooral gebruikt als waakhond. Maar ook als gezelschapshond was en is hij een geweldige hond. 

Karakter
Deze honden hebben een erg zacht karakter. Met kinderen zijn ze ook geweldig. Naast hun intelligentie zijn ze energiek, moedig en soms zelfs doortastend. Het zijn echte goedzakken. Maar ze moeten wel hun energie kwijt kunnen. Anders zullen ze binnenshuis erg onrustig worden. 

Erfelijke aandoeningen
Bij de Tosa zijn er nog geen genoeg onderzoeken geweest om een goed beeld van de erfelijke aandoeningen te krijgen.

Uiterlijk
De tosa is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Ze zijn erg groot en breed. Daarnaast hebben ze ook dikke poten waaraan je ze kan herkennen.
Oren: hangende oren.
Kleur: De meest voorkomende kleuren zijn zwart, rood of abrikoos. Maar ook andere kleuren komen voor.
Schofthoogte: Ze zijn gemiddeld 57 cm hoog.
Ogen: Ze hebben donkerkleurige ogen.
Vacht: Ze hebben een korte dichte vacht.
Staart: De staart is te herkennen aan hun brede staartbasis en het steeds dunner wordende staart.

Dierendag!

De grote dierendag actie!!

Het is vandaag weer 4 oktober en elke hondenbezitter weet wat dat betekend. We zetten onze trouwe viervoeter nog meer in het zonnetje! Ook Heart for dogs laat dit niet ongemerkt voorbij gaan.
De actie
Wanneer u voor 31 oktober aanmeld voor 1 van onze cursussen krijgt u een geweldige korting over het totaalbedrag van 20 procent! Ook wanneer u de cursus gezellig samen met uw vriend(in), buurvrouw of iemand anders met een hond wil volgen is de korting uiteraard actief! U betaald samen voor 1 cursus. Ook de kindercursussen vallen onder de actie. De smurfen cursus is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 5 tot 7 jaar. De scooby-doo cursus is voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Voor elk kind wat wils!
Wacht niet langer en pak nu die korting!

Klik op één van de onderstaande cursussen voor meer informatie en om uw aan te melden;

Heeft u vragen of wilt u nog meer informatie ontvangen? Neem dan contact op via ons contactformulier !

Flyball

Flyball

Flyball is de enige teamsport binnen de hondensport. De honden houden een estafetterace met twee teams van vier honden.  De honden moeten een baan van 15,55 meter afleggen. Op de baan staan verschillende hoogte sprongen. Aan het eind staat er een flyball kast met een tennisbal erin. Door op een pedaal te staan komt de tennisbal eruit. De hond gaat deze vangen en weer over de sprongen terug met tennisbal naar de eigenaar.

Voor wie is flyball geschikt?
De hond moet minstens 10 maanden oud zijn. Uiteraard moet de hond gek zin op ballen vangen en apporteren. Omdat het een teamsport is moet de hond erg sociaal zijn. Flyball is een combinatie van gehoorzaamheid  en sport. Een snelle en wendbare hond zal ook beter presteren.

cairn terrier

De ras van de maand is de Cairn terrier!
De cairn terrier valt onder rasgroep 3: “Terriërs”.
De cairn terrier is een opgewekt, eigenwijs en enthousiaste hond!

Geschiedenis
De cairn terriër is een oude rassoort. Vanaf de 16e eeuw zijn er al bewijzen dat deze hond op de aarde rond liep. Vroeger werden de cairn terriërs vooral gebruikt voor de ongedierte jacht. Denk hierbij aan dassen en vossen. In het jaar 1901 is het ras officieel goed gekeurd!

Karakter
Deze honden zijn gek op kinderen! Maar een makkelijke hond is het zeker niet. De cairn terriër is erg eigenwijs en zelfstandig van aard. Als je een cairn tegenkomt blaast deze je omver met zijn enthousiasme en vrolijkheid. Ook is de cairn erg speels. Voor elk spelletje is die wel in.

Erfelijke aandoeningen

Bij de cairn terriër zijn er helaas 23 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 ergste genoemd.
Atopie
Atopie is een omgevingsallergie. Het is te vergelijken met hooikoorts. De hond is hierbij overgevoelig voor stoffen in de omgeving die tot een allergische reactie kunnen leiden. De meeste honden krijgen last van erge jeuk. Er zijn meerdere soorten behandelingen bekend maar de juiste kan nog erg lastig zijn.
Glaucoom
Glaucoom is een aandoening aan het oog. Bij glaucoom staat de oogbol onder hoge druk. Het brengt schade aan de oogzenuw en het netvlies. Dit kan blindheid veroorzaken. Er is een DNA test beschikbaar die drager- en lijderschap kan aantonen. Er is een behandeling beschikbaar. Helaas moet je er snel bij zijn om de behandeling te laten slagen.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten
Chronische hepatitis
Chronische hepatitis is een zeer ernstige aandoening waarbij de lever is ontstoken. De ontsteking kan leiden tot het uitvallen van de lever. Helaas is er nog geen goede behandeling gevonden. Voor nu bestaat de behandeling uit langdurige medicatie die de oorzaak weg neemt.
Portosystemische shunt
Deze ernstige en slecht behandelbare aandoening heeft betrekking op de maag, darm en lever. Bij portosystemische shunt stroomt het bloed niet volgens de normale route door de lever. Het wordt via een ander bloedvat langs de lever geleid. Hierdoor wordt het bloed niet goed gezuiverd van giftige stoffen.

Uiterlijk
De cairn terrier is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: De cairn is een gespierde en sterke hond. Hij is lang gebouwd op in vergelijking korte pootjes.
Oren: opstaande oortjes.
Kleur: Ze zijn er in verschillende kleuren. In het effen zwart, wit of wit met bruine aftekeningen bestaan ze niet. Meestal hebben ze donkere puntjes bij hun oren en snuit.
Schofthoogte: Ze worden ongeveer 30 cm groot.
Ogen: Ze hebben donker hazelnootkleur ogen.
Vacht: Ze hebben een weerbestendige dubbele vacht.
Staart: Met een kort en goed behaarde staart maakt dit de cairn terriër af!

Lijnen

Zoveel verschillende soorten tuigen en halsbanden zijn er op de markt. Deze kon je in de vorige blogs al lezen. Nu gaan we het hebben over de verschillende soorten lijnen. Want naast de mooie kleurtjes en motiefjes zijn er veel verschillende soorten modellen. 

Uitrol lijnen
Rollijnen zijn ideaal voor honden die niet los kunnen lopen of voor in gebieden waar de hond niet los mag lopen. De rollijnen zijn  tussen de 3 en 8 meter lang. Hierdoor kan de hond toch lekker van zijn bewegingsvrijheid genieten. Helaas is deze rollijn niet geschrikt voor in de stad. De hond kan wat zien en zo de weg overschieten. Ook is het erg vervelend als de hond al oversteekt terwijl jij nog geen eens bij het zebrapad bent aangekomen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren voor de hond en voor het verkeer. Ook is deze lijn niet handig tijdens een training.

Leren lijnen
Een leren lijn is een zeer sterke hondenlijn. In het begin is het leer nog wat stug maar door vaker gebruik word het leer soepel en gaat het steeds lekkerder in de hand liggen. Leren lijnen zijn er in verschillende soorten leer, maat en kwaliteit.
Leren lijnen kunnen gestikt of geniet zijn. Ook heb je dubbele leren lijnen. Deze zijn nog zachter aan je hand. Wanneer een hond erg trekt kun je beter een lijn kopen die gestikt is. Een gestikte lijn is sterker en heeft een langere levensduur.

Nylon lijnen
Nylon lijnen zijn erg duurzaam. En zijn er in verschillende prijsklasse. Deze lijnen kan je makkelijk wassen en zijn ook niet zwaar. Dit is vooral voor puppy’s erg fijn. Deze kleine viervoetertjes moeten nog leren wat een lijn is en hoe ze er netjes aan horen te lopen. Meestal willen pups ook nog in de lijn bijten. Daar is deze lijn uitstekend voor aangezien ze voor aanschaf niet duur zijn

Trainings of politie lijnen.
Deze lijnen zijn door middel van ringen in maat te verstellen. Door deze ringen kan je de lijn van 1 meter naar 2 meter maken. Deze lijnen zijn er in elk soort materiaal. Kijk wel goed naar de dikte. Dunne riempjes zijn niet geschrikt voor grotere honden. Deze riem mag je niet bij elke cursus gebruiken. Sommige hondenscholen stellen een 1 meter lijn verplicht. Vraag dit na bij jou honden school. Bij heart for dogs mag deze lijn wel.

Heart for dogs is jarig!

Heart for dogs is jarig!

Heart for dogs is op 4 augustus 1 jaar geworden. En wat een mooi jaar was het! We hebben veel honden mogen helpen, pupjes mogen verwelkomen en uiteraard de basis beginselen van het pup zijn mogen aanleren. Ook hebben we kennis gemaakt met de volwassen en uiteraard de oudere/bejaarde honden. Dit jaar heeft bewezen dat elke hond wel iets te leren valt! Een gedragsprobleem afleren, oefeningen aanleren of zelf leren om naast een scootmobiel te lopen. Of juist nog gekker op de scootmobiel zitten en mee rijden. Alles is te leren en we hopen nog veel meer honden en klanten blij te maken!

De grote augustus actie!!
De hele maand augustus geven we geweldige kortingen weg! Van welke korting gaat u gebruik maken?

Op alle privé cursussen naar keuze 20% korting
of
Voor onze nieuwe klanten 15% korting op de eerste privé training
of
Voor de allerkleinste hondenvriendjes nu 2 gratis extra lessen bij alle kindercurssusen*

Vul nu voor 31 augustus het onderstaande inschrijfformulier in en geniet mee van deze leuke actie!! Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Twijfel niet en neem dan contact met ons op via ons contactformulier of mail ons naar info@heartfordogs.nl!

Inschrijfformulier

 

Gegevens

 

Hond gegevens

 

Algemene voorwaarden

 

Bevestiging

Actievoorwaarden
– De cursus hoeft niet in augustus te beginnen. Wanneer u begint kunt u zelf invullen. Wel moet u in augustus zich hebben opgegeven voor de cursus of training naar keuze.
– Woont u buiten Zoetermeer? Dan zijn er reiskosten aan verbonden.

Affenpinscher

De ras van de maand is de Affenpinscher!Affenpinscher
De affenpinscher valt onder rasgroep 2: “Pinchers, schnauzers, molossers en zwitserse sennenhonden”. De affenpinscher is een echte gezinshond!

 

 

Geschiedenis
De affenpinscher was vroeger niet erg geliefd bij de hondenliefhebbers. Als mensen een trotse bezitter waren van de affenpinscher dan werd deze gebruikt voor de jacht. Maar dit kwam maar zelden voor. Wel werd die ingezet als rattenjager. 

Karakter
Het is een levendig en speels hondje. Ook is het een waaks beestje dat door middel van blaffen het huis kan bewaken. Ondanks dat is die wel erg voorzichtig met kleine kinderen. Dit maakt het een goede gezinshond met kleine kinderen.

Erfelijke aandoeningen
Helaas zijn er op dit moment niet genoeg onderzoeken en gegevens beschikbaar om een goede en relevante lijst van erfelijke aandoeningen te maken van de affenpinscher.

Uiterlijk
De affenpinscher is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Hij heeft een afgevlakte borst met een korte rug. Ook heeft hij relatief een korte hals.
Oren: Kleine oren met wat langere beharing aan de zijkant van de kop.
Kleur: Ze zijn er in het zwart en in het bruin. Een andere kleur is niet toegestaan.
Schofthoogte: Ze worden ongeveer 30 cm groot.
Ogen: Ze hebben donkere ogen.
Vacht: Ze hebben een half lange vacht. Ook zijn ze goed te herkennen aan de snor en baard.
Staart: Met een kort en hoog gedragen staartje maakt dit de affenpinscher helemaal af!

Dog frisbee

Dog frisbee

Dog frisbee is een sport waarbij je samenwerkt met je hond! De begeleider gooit een frisbee en het is de bedoeling dat de hond hem dan gaat vangen. Dog frisbee kan je recreatief beoefenen of mee doen aan wedstrijden. Met de juiste gooi techniek kan de hond hem altijd (en veilig) vangen.

Wie kan aan dog frisbee meedoen?
Heel theoretisch kan elke hond een frisbee vangen. Maar vanzelf sprekend is het ene ras soepeler, atletischer, energieker en gemotiveerder dan het andere ras. Honden met een korte neus hebben minder aanleg omdat ze al moeite hebben met ademhalen. Te veel inspanning maakt het voor hun nog erger. Ook zijn erg grote rassen geen goede match met dog frisbee. Voor deze rassen is het extra belastend op hun gewrichten.

Wat heb je nodig?
Uiteraard is een goede frisbee een vereiste. Een plastic frisbee is schadelijk voor het gebit van de hond en kan erg scherp zijn. Kies daarom voor een speciale honden frisbee. Deze zijn zacht en kunnen zonder breken in alle soorten vormen gevouwen worden. Ook heb je een goede ondergrond nodig. Een vlak grasveld of een zandvlakte op het strand of bijvoorbeeld een manege bak zijn prima ondergronden. Probeer asfalt, mul zand, kunstgras en gladde oppervlakken te vermijden. 

De Beauceron

Het ras van deze maand is de Beauceron!beauceron hond hondentrainging
De Beauceron valt onder rasgroep 1: “Herders en veedrijvers”. Het is een hond die weinig verzorging nodig heeft. Ook is de Beauceron een geweldige gezinshond die geweldig met kinderen om kan gaan!

Geschiedenis
Vroeger werden deze honden op meerdere fronten ingezet. Ze bewaakte en verdedigde het erf, maar ook zijn ze geweldig om een kudde bij één te drijven. Tegenwoordig gebruiken we de Beauceron nog steeds als waakhond en als veedrijver maar hij wordt het meest gebruikt als een gezellige gezinshond!

Karakter
De Beauceron is een hele dappere en moedige hond. Ook zijn ze erg slim en heel waaks. De Beauceron is erg energiek en houden daarom erg van bewegen. Ze zijn daarom niet geschrikt om in een kleine flat gehouden te worden.

Erfelijke aandoeningen
Helaas zijn er op dit moment niet genoeg onderzoeken en gegevens beschikbaar om een goede en relevante lijst van erfelijke aandoeningen te maken van de Beauceron.

Uiterlijk
De Beauceron is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: De Beauceron staat op hoge poten. Daarnaast is hij in proportie gebouwd.
Oren: Hij heeft staande tot half hangende (meestal wat kleiner ogende) oren.
Kleur: Ze bestaan in black and tan en black and tan merle.
Schofthoogte: Ze worden gemiddeld 65 cm groot.
Vacht: Ze hebben een korte, stevige vacht.
Staart: De staart is een soort J. Hij wordt laag gedragen met aan het eind een hele kleine krul.

 

What about food…. Blikvoer

What about food…. Blikvoer

Zoveel soorten hondenvoer zijn er op de markt. Maar welke is nou het beste voor jou hond? Dit is een lastige vraag. Elke hond heeft weer andere behoeftes. Hondenvoer voor jouw hond is goed wanneer;

  • De vacht mooi en gezond eruitziet
  • Er geen kale plekken, rode plekken of schilfers te zien zijn
  • Uw hond stevige, donkere bruine ontlasting heeft
  • Uw hond een makkelijke stoelgang heeft
  • Uw hond graag het voer eet

Wijkt het af. Dan past het huidige voer niet bij uw hond en moet u opzoek naar iets anders. Dit keer gaan we het hebben over blikvoer.

Soorten blikvoer
Er bestaan verschillende soorten blikvoer voor de hond. Het grootste verschil zit hem in de kwaliteit. De meeste mensen gebruiken het blikvoer om de hond wat extra lekkers te geven. Hierdoor hoeft het geen hoog waardig voer te zijn want, de voedingsstoffen haalt hij dan uit zijn brokken. Maar wanneer je blikvoer gebruikt is het wel belangrijk om naar de voedingsstoffen en ingrediënten te kijken.

Goed natvoer
Omdat er zoveel verschillende soorten blikvoer bestaat is het lastig te kiezen welke nou de beste is. Maar gelukkig hebben we wel een goede richtlijn. Natvoer moet het volgende bevatten:

  • Voornamelijk vleesproducten (minimaal 60%)
  • Geen tot weinig zetmeel.  Dus geen graan of aardappel
  • Alleen gespecificeerde ingrediënten
  • Geen (plantaardige) bijproducten

Maar ook wanneer je goed voedend natvoer hebt gevonden heeft dit wel wat nadelen. Natvoer is erg slecht voor het gebit. Ze ontwikkelen snel tandplak en  blijven veel bacteriën in de bek achter die uiteindelijk voor verschillende ziektes kunnen zorgen. Dit probleem is wel goed op te lossen door het gebit goed te verzorgen door tandenpoetsen en goede kluiven te geven. Ook is natvoer relatief duur in vergelijking met brokken of ander voer. Dit komt omdat je in verhouding met ander voer er meer van nodig hebt. Wel is natvoer een goede optie voor honden die moeilijke eters zijn. Natvoer is erg smakelijk waardoor de meeste honden het met gemak opeten.

Doggy Dance

Doggy dance is dansen met je hond. De hond doet vrijwillig leuke kunstjes samen met de baas. Zo lijkt het net alsof de hond samen met de baas samen een mooi dansje doen. Je kan het misschien wel vergelijken met een kür op muziek zoals bij paardrijden.

Voor wie is doggy dance geschrikt?
Doggy dance is voor iedereen die van dansen houdt! Samen met je hond zet je op muziek een leuke routine in elkaar. Je moet de trucjes op een leuke positieve manier aan je hond leren. Hierdoor pakken ze sneller de trucjes op en heeft de hond er erg veel plezier in! Elk hondenras kan dit doen! Maar de ene hond heeft meer aanleg voor de moeilijkere trucjes.

Welke oefeningen moet de hond kunnen?
Het mooie van deze sport is dat er geen verplichte oefeningen zijn. Je bent helemaal vrij in wat je doet en laat zijn met je hond. Hoelang het veilig is voor de hond en begeleider is alles toegestaan! De meeste oefeningen bestaan uit volgwerk, weven, pootje geven, springen of op  achterpoten lopen. Niets is te gek bij Doggy dance!

De Saarlooswolfhond

Het ras van deze maand is de Saarlooswolfhond!
De Saarlooswolfhond valt onder rasgroep 1: “Herders en veedrijvers”. Dit ras is niet heel populair in Nederland. Dit komt vooral omdat het geen doorsnee huishond is. 

Geschiedenis
De Saarlooswolfhond is voortgekomen uit een kruising tussen een Duitse herder en een wolf. Dit ras komt oorspronkelijk uit onze eigen Nederland! Meneer Saarloos woonde in Dordrecht toen hij begon met het nieuwe ras.

Karakter
De voornaamste karaktereigenschap is toch wel het eigenzinnig zijn. Ze kunnen nog wat terughoudend zijn in gedrag. Dit is afkomstig van de wolfkant. Bij juiste training kan de Saarloos ook aanhankelijk worden naar de baas toe. Deze hond is geen doorsnee huishond. Alleen thuis blijven of alle commando’s juist opvolgen kan nog wel eens tot problemen leiden. 

Erfelijke aandoeningen
De Saarloos heeft een middelmatig tot redelijk risico op erfelijke aandoeningen. Er zijn nu 5 erfelijke aandoeningen bekend.
Hypofysaire dwerggroei
Bij deze aandoening heeft de hond een tekort aan het groeihormoon. Helaas is het slecht te behandelen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste honden die aan deze aandoening leiden niet ouder dan 4 jaar worden. Wel is er een DNA-test voor de Saarloos beschikbaar.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten.
Epilepsie
Epilepsie is een erfelijke aandoening die te maken heeft met het zenuwstelsel. Er zijn twee soorten epilepsie. Primaire en secundaire epilepsie. Er zijn verschillende medicatie op de markt om epileptische aanvallen te voorkomen. Helaas geeft de medicatie geen garantie dat er nooit meer aanvallen optreden.
Progressieve retina atrofie
Progressieve retina atrofie ookwel PRA genoemd is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. Het is een zeer ernstige aandoening waarbij de hond (gedeeltelijk) blind kan worden. Helaas is er nog geen behandeling bekend.
Degeneratieve myelopathie
Bij degeneratieve myelopathie worden de zenuwvezels in het ruggenmerg steeds slechter tot ze het niet meer doen. Helaas is er geen behandeling bekend. Wel is er een DNA-test beschikbaar voor de Saarloos.

Uiterlijk
De Saarloos wolfhond kunt u herkennen aan de volgende kenmerken:
Lichaamsbouw: De Saa
rloos staat hoog op de poten. Ze hebben een rechte rug met een mooie gang.
Oren: Ze hebben staande, middelgrote oren. Deze kunnen ze zeer makkelijk bewegen.
Kleur: In het algemeen zijn ze wolfsgrauw of lichtbruin.
Schofthoogte: gemiddeld 65 cm.
Vacht: Met een mooie dikke ondervacht hebben ze een volle vacht met een stokharige bovenvacht.
Staart: Meestal laag gedragen. De staart heeft een hele volle en dikke beharing.

Gezonde Kongvulling

Bijna elke hond heeft wel een kong. Een puppy kong of een extra stevige kong voor de harde slopers! De meeste mensen vullen de kong met de speciale kong snacks en pasta. Maar je kan er ook zelf wat lekkers in doen. 

Wat heb je nodig?
Voor de gezonde variant heb je het volgende nodig:

  • Kleine stukjes of reepjes kipfilet
  • Courgette

Bak de stukjes of reepjes kipfilet goed door. Wanneer ze gaar zijn laat je ze afkoelen. De Courgette kan je in kleine stukjes snijden of je snijd ze in grote stukken die precies in de kong passen. Vervolgens vul je de kong met de afgekoelde kip en de courgette. Je hond zal gaan smullen op een gezonde en verantwoorde manier!

Tuigen

Tuigen… Zoveel verschillende soorten, maten, kleuren, materialen en doeleinden. Maar welk tuig is nou perfect voor jouw hond?

De H-tuig
Een h-tuig heeft twee variaties. Een variant met twee sluitingen en een variant met één sluiting. Hierbij moet er een pootje opgetild worden. Dit kan erg onhandig zijn bij oudere honden en/of honden met artrose. Dit soort tuig maakt het voor honden moeilijker om te ontsnappen, zitten meestal comfortabel en zijn niet zo duur. Helaas zorgt een h-tuig ervoor dat er meer druk ligt op de nek van de hond in plaats van op de borst.

De Instaptuig
De instaptuig is een soort bh. De hond stapt met zijn voorpoten in het tuig en wordt daarna op de rug vast geklikt. Honden leren snel wat de bedoeling is en kunnen uiteindelijk ook zelf in het tuig gaan staan. Super handig! De druk ligt op het borstbeen hierdoor wordt er geen schade aangericht en krijgt die ook geen irritatie op de luchtpijp. Dit tuig is niet geschrikt voor de handige hond die makkelijk uitbreekt. Ook kan dit soort tuigen gaan schuiven tijdens de wandeling.

De Ruffwear Webmaster Harness
Of hoe ik hem noem de ontsnap-proof tuig. Dit tuig is ook erg geschrikt voor honden die veel wandelen in berggebieden of extra ondersteuning nodig hebben. Di tuig is helemaal verstelbaar en blijft hierdoor goed zitten. Het tuig heeft ook een handvat wat handig is bij een bergwandeling. Het grote nadeel van dit tuig is dat hij erg groot en warm is in de warmere dagen. Ook vinden sommige honden het niet prettig zitten.

De Perfect Fit Harness
Dit tuig is de “perfect fit” voor iedere hond. Het wordt helemaal samen gesteld op de maat van uw hond. Het zit hierdoor extra lekker voor uw hond! De tuigen worden gemaakt van fleece. Dit maakt het onhandig met zwemmen omdat het niet lekker droogt. Ook zijn deze tuigen erg zwaar bij de grotere honden.

De Forza tre ponti tuig
Een goed tuig voor de trekkende hond! Wanneer de hond trekt wordt de hond gecorrigeerd op de borst en bij de schouderbladen. Honden vinden dit een erg onprettig gevoel waardoor ze stoppen met trekken. Helaas is het geen wonder middel…. Alleen met goede training kom je van het trekken af maar een tuig is een goed hulpmiddel. Grote honden gaan hier na een tijdje wel door heen trekken en vallen terug in hun oude gedrag. Dit tuig is niet geschrikt voor kleinere honden.

Canicross

Canicross is een sport waar bij de baas en hond samenwerken! Canicross is hardlopen samen met je hond. Een goede canicross hond trekt zijn baas mee zodat deze nog harder gaat lopen. 

Wat is canicross?
Canicross een sport waarbij de hond zijn baas voorttrekt tijdens het hardlopen. Het komt oorspronkelijk van de sledehondentraining. Hier worden honden getraind samen met de baas te gaan hardlopen. De honden trekken aan de lijn waarbij de eigenaar nog sneller gaat lopen. Er wordt een snelheid van ongeveer 20 kilometer per uur bereikt wanneer de hond een goede motivatie heeft. De honden hebben een speciaal canicross tuig aan om te voorkomen dat er schade aan de hond wordt verricht tijdens het rennen. 

Wat heb je nodig?
Naast een hond met veel looplust en trekkracht en een goede conditie heb je ook een goed passende tuig nodig voor uw hond. Daarnaast heeft u een heupgordel met een elastische lijn nodig. Deze heupgordel heeft u zelf om en zorgt ervoor dat uw handen vrij zijn en dat uw hond u kan voortrekken. 

De Border Collie

Het ras van deze maand is de Border Collie!

Bijna iedereen kent wel het ras de Border Collie. De Border collie valt onder rasgroep 1: “Herders en veedrijvers”.

Geschiedenis
Ze zijn vroeger gefokt voor het drijven van schapen. Oorspronkelijk komen ze uit een grensgebied tussen Schotland en Noord-Engeland. In de loop van tijd zijn er drie foklijnen ontstaan. De werklijn, werk/showlijn en de showlijn.

Karakter
De Border Collie heeft een hardwerkend karakter. Ze zijn erg gevoelig, enthousiast, intelligent, fanatiek, sportief, leergierig, volgzaam en standvastig. De Border Collie heeft veel baat bij een stabiele, consequente, liefdevolle en sportieve baas.

Erfelijke aandoeningen
De border collie heeft helaas een erg hoor risico op erfelijke aandoeningen. Er zijn nu 23 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder een aantal veelvoorkomende:
Multidrug resistance gen 1 deficiëntie (MDR1-gen)
Dit is een aandoening waarbij de hond overgevoelig is voor bepaalde medicijnen. Een echte behandeling is er helaas niet. Wanneer bepaalde geneesmiddelen niet gebruikt worden of wanneer de dosering wordt aangepast komen de symptomen niet tot uiting.
Progressieve retina atrofie
Progressieve retina atrofie ookwel PRA genoemd is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. Het is een zeer ernstige aandoening waarbij de hond (gedeeltelijk) blind kan worden. Helaas is er nog geen behandeling bekend.
Atopie
Atopie is te vergelijken met hooikoorts. Honden die leiden aan atopie hebben last van overgevoeligheid voor stoffen in de omgeving. De honden hebben vaak last van jeuk. Er zijn gelukkig verschillende opties voor de behandeling. Ongeveer 75 procent van de honden is te behandelen.
Epilepsie
Epilepsie is een erfelijke aandoening die te maken heeft met het zenuwstelsel. Er zijn twee soorten epilepsie. Primaire en secundaire epilepsie. Er zijn verschillende medicatie op de markt om epileptische aanvallen te voorkomen. Helaas geeft de medicatie geen garantie dat er nooit meer aanvallen optreden.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten.

Uiterlijk
De Border Collie kunt u herkennen aan de volgende kenmerken:
Lichaamsbouw: Een border is te herkennen aan een atletisch lichaam. Ze hebben gebogen ribben, een diepe borst en zijn meestal mooi gespierd rondom de lendenen.
Oren: De oren staan iets opstaand.
Kleur: De border collie bestaat in veel verschillende kleuren onder andere; zwart-wit, zwart-driekleur, rood-driekleur, blue-merle&tan, red-merle, red merle&tan, blauw-wit, blauw-witkleur, slate-marle, lilac-wit, lilac-driekleur, lilac-merle, seal, seal-driekleur. Belangrijk is dat de witte kleur nooit overheersen.
Schofthoogte: gemiddeld 49 cm.
Vacht: Ze bestaan in verschillende vachttypes namelijk; langharig, matig lang of kortharig.
Staart: De staart is laag aangezet, mooi behaard en heeft een opwaartse buiging aan eind.

Halsbanden

De halsband…
Zoveel soorten, maten, kleuren, printjes, steentjes en materialen. Maar welke kiest u voor uw hond?

Halsband
Dit is het meest gebruikte basis halsband door hondeneigenaren. Een normale halsband is een vaste band zonder ketting of tussenstukjes. Ze worden van veel verschillende materialen gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld van nylon of van leer zijn. De halsbanden worden ook met heel veel verschillende designs gemaakt zodat jouw hond er altijd mooi en modieus bij loopt!
Een halsband zit om de nek van de hond heen. Hierdoor heeft de hond nergens last van wanneer hij loopt, rent op speelt. Dit is soms wel het geval met een tuig.
Helaas heeft de halsband ook een groot nadeel. Wanneer de hond trekt of hangt in de halsband kan het schade geven aan de nekwervels, zenuwen en luchtpijp.

Halfslip
Een halfslip of een halfcheck halsband is een halsband dat bestaat uit een half leren of nylon band met een kettinkje ertussen. Dit heeft een corrigerend effect doordat de band strak trekt en de ketting geluid maakt. Wanneer de hond trekt wordt er door de baas een rukje aan de lijn gegeven. Wanneer dit gebeurd trekt de halsband strakker en wordt er een geluid gemaakt door middel van de ketting. Door goed gebruik van de halfslip kan de hond bijvoorbeeld afleren te trekken.
Gebruik deze halsband nooit zonder overleg en begeleiding van een gediplomeerd trainer!

Slipketting
Een slipketting werd vroeger heel vaak gebruikt en werd toen ook als normaal beschouwd. De slipketting is geheel van metaal gemaakt. Wanneer deze goed omgedaan wordt is het een corrigerend middel. Wanneer deze niet goed omgedaan wordt kan de hond gewurgd worden. Er bestaat ook een herdersketting. Dit is hetzelfde als een slipketting alleen dan met grotere schakels. Het corrigerend effect is hierdoor ook minder.
Gebruik nooit een slipketting zonder begeleiding van een gediplomeerd trainer!

 

What about food…. Droogvoer

Zoveel soorten hondenvoer zijn er op de markt. Maar welke is nou het beste voor jou hond? Dit is een lastige vraag. Elke hond heeft weer andere behoeftes. Hondenvoer voor jouw hond is goed wanneer;

  • De vacht mooi en gezond eruitziet
  • Er geen kale plekken, rode plekken of schilfers te zien zijn
  • Uw hond stevige, donkere bruine ontlasting heeft
  • Uw hond een makkelijke stoelgang heeft
  • Uw hond graag het voer eet

Wijkt het af. Dan past het huidige voer niet bij uw hond en moet u opzoek naar iets anders. Dit stukje gaat over het droogvoer of ookwel brokken genoemd. Er zijn drie soorten hondenbrokken.

Geëxtrudeerde krokante brok
Je hebt twee soorten krokante brokken. Het verschil zit hem in de bereiding van de brok. 1 soort daarvan is geëxtrudeerde brok. Dit soort brok wordt op hoge temperaturen gemaakt namelijk op 93 graden. Deze brokken zwellen niet op in de maag. Hierdoor wordt de kans op een maagtorsie een stuk kleiner! Geëxtrudeerde brokken worden gemaakt op basis van vleesmeel of vers vlees. In vers vlees zitten de meeste voedingswaarde. 

Geëxpandeerde krokante brok
Geëxpandeerde brok is de andere soort wat valt onder de krokante brokken. Ook deze soort van bereiding wordt op 93 graden gemaakt. Het grootste verschil tussen de geëxpandeerde en geëxtrudeerde brok is dat de geëxpandeerde brok WEL opzwelt in de maag. Dit houdt in dat de kans op maagtorsie een stuk groter wordt. Vooral grote rassen hebben hier last van. In deze brokken wordt ook veel maïs gebruikt. Maïs is voor honden een niet hoogwaardig voedingsstof. Ook wordt er in deze brokken vlees stoffen toegevoegd. 

Geperste brok
Een geperste brok wordt op lage temperatuur bereidt namelijk 38 graden. Hierdoor blijven de vitamines en mineralen optimaal aanwezig. In de geperste brok zitten pure oliën en vetten. Dit maakt het een gezondere brok. Deze brok valt uit elkaar in de maag. Daardoor is de kans op maagtorsie een stuk kleiner. Een geperste brok kan ook samen met vers vlees gegeven worden. 

Elk goed gespecialiseerde dierenspeciaalzaak kunt u vertellen welke brok hoe is bereidt. Ook kunnen ze vertellen welke toevoegingen en hoeveel vleespercentage er in het voer zit. Een hond heeft minimaal 30 procent vlees nodig houdt hier ook rekening mee met het voer dat u geeft. Bedenk wel dat elke hond andere voedingsbehoeftes heeft. Dus er bestaat geen beste hondenbrok. Wat voor jou hond het beste is hoeft niet perse het beste te zijn voor een andere hond. 

Agility

Agility, ook wel behendigheid genoemd, is een hondensport waarbij je met je hond zo snel mogelijk een parcours loopt. Agility is ontstaan in Engeland. Daar werd het erg populair en waaide snel over naar andere landen.

Wat is het doel?
Bij behendigheid is het de bedoeling om samen met je hond zo snel mogelijk en parcours te lopen met verschillende hindernissen. Wanneer je dit foutloos en het snelste doet ben je de winnaar!

Wanneer mag je agility doen?
Wanneer je hond 1 jaar is en geen lichamelijke problemen heeft mag je deelnemen aan agility. Sommige hondenrassen zijn minder geschrikt voor agility. Grote hondenrassen passen niet altijd door de tunnel, band of slurf hindernis. Maar denk ook aan kleine hondjes met een lang lichaam in combinatie met kleine pootjes. Deze honden kunnen minder makkelijk springen. Maar agility is dan ook extra belastend voor hun rug.

Het parcours
Er is altijd een ander parcours. Maar de hindernissen blijven het zelfde. Soms staan niet alle hindernissen in het parcours. Het parcours kan bestaan uit:
– Hoogtesprongen
– Breedtesprong
– Bandsprong
– Borstelsprong
– Slalom
– Tunnels
– Slurf
– Wip
– Kattenloop
– Schutting
– Tafel

Recept voor hondenkoekjes met vlees

Wat is er nou leuker dan je hond verwennen? Nou, je hond verwennen met zelfgemaakte koekjes! Vandaag een lekker hondenrecept voor hondenkoekjes met vlees.
Wat heb je nodig voor deze lekkere hondenkoekjes?

Benodigdheden:

  • 275 ml. Vleesbouillon
  • 160 gr. Havermoutvlokken
  • 350 gr. Tarwebloem
  • 60   gr. Tartaar
  • 100 gr. Spek, in kleine stukjes gesneden
  • 30   gr. Gesmolten spekvet
  • 60   gr. Geraspte kaas
  1. Vet de bakplaat in.
  2. Meng de tarwebloem, kaas, tartaar en de havermout in een grote kom.
  3. Bak de spekjes al roerend door. Wanneer er wat spekvet vrij komt, mag deze ook in de grote kom gemengd worden.
  4. Wanneer de spekjes goed zijn uitgebakken kunnen deze ook worden toegevoegd.
  5. Voeg de bouillon toe.
  6. Kneed nu van het geheel een deeg.
  7. Rol het deeg uit tot een dikte van 25 millimeter. Probeer dit zonder barsten te doen.
  8. Maak er leuke vormpjes van.Deze kunt u eventueel nog aftoppen met wat kaas. Dit zorgt voor een extra krokant koekje.
  9. Bak de koekjes voor ongeveer 2 uur op 150 graden.
    De koekjes zijn klaar wanneer ze bruin en knapperig zijn.
    Laat de koekjes wel goed afkoelen voordat u ze geeft 😉

Vrolijk Pasen!

Het is weer Pasen! Twee dagen lang eieren verstoppen met je kinderen, paasontbijt of paasbrunch, heerlijk eten en s’avonds misschien ook wel met de familie lekker eten. Pasen wordt op verschillende manieren gevierd. Maar let op de volgende dingen tijdens deze leuke dagen.

Let met het verstoppen van eieren (indien ze van chocola zijn) goed op dat uw hond er niet bij kan chocolade is giftig voor honden.Hoe puurder de chocola hoe slechter het voor de hond is. Wanneer uw hond toch chocola te pakken heeft gehad bel gelijk uw dierenarts. Vermeld welke chocola de hond heeft gegeten en de hoeveelheid hier van. De dierenarts zal u gelijk vertellen wat u moet doen of als u met spoed langs moet komen.

Eet u ook altijd een paas stol met Pasen? Honden vinden deze meestal ook overheerlijk maar wist u dat honden niet goed tegen rozijnen kunnen? In druiven en rozijnen zit een stofje waar ze gevoelig voor kunnen zijn. Niet elke hond heeft hier last van.
Wanneer honden hier wel gevoelig voor zijn zal 3 gram rozijnen per kg lichaamsgewicht en 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht genoeg zijn om vergiftiging op te lopen.
Let daarom extra op wat de hond stiekem van tafel snoept!

Geniet van de paasdagen!
En trakteer uw hond op een lekker groot en speciaal bot terwijl u van de chocolade eitjes snoept.

Witte wandelingen met sneeuwgevechten

Het is januari en er is weer sneeuw voorspelt dit weekend. Ook is het extra glad buiten de laatste dagen. Voor onze veiligheid word er dan pekel op de straten gestrooid. Natuurlijk zijn wij hier heel blij mee! Maar helaas heeft de pekel ook nadelen. Deze gelden dan niet voor ons maar wel voor onze leuke hondenvriendjes! Daarom een paar tips om de komende dagen veilig door te komen.

  • Pas op voor een eventuele zoutvergiftiging. Doordat de honden graag hun poten aflikken krijgen ze onbewust te veel zout binnen. Het kan fataal worden als ze tussen de 1,9 gram en 3,4 gram per kilo lichaamsgewicht binnen krijgen. 
  • Smeer de voetzooltjes in met Vasaline of potenwax. Dit voorkomt dat de honden last krijgen van de pekel.
  • Droog de hond goed af nadat ze zijn buiten geweest. Vooral met sneeuw en ijs kan dit onderkoeling veroorzaken.
  • Leg uw hond niet gelijk voor de verwarming. Door de te grote temperatuur verschillen kan uw hond last krijgen van verschillende lichamelijke problemen.

Het gebeurd niet snel maar in sommige situaties kunnen honden last hebben van onderkoeling. Onderkoeling kunt u herkennen aan; rillen, lusteloos, slaperig, oppervlakkige ademhaling of een witte ipv roze huid. Herkent u een van deze symptomen? Wrijf uw hond warm met een droge doek. Dit stimuleert de bloedsomloop. Wikkel uw hond vervolgens in een doek en ga naar uw dierenarts.
De hond moet geleidelijk opwarmen. Breng uw zelf niet in de verleiding om uw hond tegen de verwarming aan te leggen.

Happy new year!

Oudjaarsdag. De dag om het huidige jaar af te sluiten en het nieuwe jaar feestelijk in te luiden! En de meeste mensen gebruiken vuurwerk om het nieuwe jaar feestelijk te vieren. Natuurlijk is vuurwerk leuk om naar te kijken maar sommige honden vinden vuurwerk best spannend of zelfs beangstigend. Om het toch soepel voor uw hond te laten verlopen hebben we uiteraard een paar nuttige tips!

  • Laat uw hond niet meer los lopen. Voor de bange honden is het zelfs verstandig om uw hond dubbel vast te hebben. Denk hierbij aan twee lijnen en twee halsbanden of een tuig en een halsband.
  • Laat uw hond niet meer uit na 21.30 uur. Of eerder als het vuurwerk erg heftig wordt.
  • Laat uw hond niet voor 2.00 uur uit. Wanneer het vuurwerk weer rustiger wordt kunt u voor een korte uitlaat ronde gaan. Zoek geen drukke plekken op.
  • Probeer de mensen die vuurwerk bij zich dragen te vermijden. Je kan er niet altijd op vertrouwen dat de mensen u en uw hond hebben gezien. Hierdoor kan er per ongeluk een rotje of een ander soort vuurwerk richting u en uw hond komen.
  • Sluit binnen uw gordijnen. Dit helpt bij het dempen van de flitsen en geluiden van buitenaf.
  • Reageer vooral heel rustig als uw hond er angstig is binnen. Probeer hem af te leiden  met een grote kluif of ga met uw hond spelen. Uiteraard mag u uw hond troosten. Let hierbij wel op dat u het niet te overdreven doet.
  • Zet de tv of radio wat harder. Het geluid van het vuurwerk wordt hierdoor wat verhuld.

Veel geluk in het nieuwe jaar!