De ras van de maand is de Kooiker!
Dit vrolijke hondje behoord tot de rasgroep “retrievers en waterhonden” .

Geschiedenis
Vroeger werd de kooiker ingezet als werkhond in de eendenkooi. Ook werden ze ingezet als jachthonden. Dit gebeurde enkele eeuwen geleden. In de 18de en 19de eeuw zagen we al veel kooikers bij de welgestelde families op de portretten. Sinds 1966 zijn het officiële gezelschapshonden geworden.

Karakter
Deze hondjes zijn vriendelijk en ontzettend lief voor alle mensen en dieren. Ze willen graag bij het gezin zijn en zullen deze ook bij elkaar proberen te houden. Verder zijn het waakse en actieve honden. Ze moeten dan ook elke dag genoeg beweging krijgen om lekker hun energie kwijt te kunnen. Deze honden kunnen ook iets eenkennig zijn. Dit kan naar 1 persoon zijn maar het kan ook naar een groep zijn.

Hond, Kooikerhondje, Kooiker, Aandacht

Erfelijke aandoeningen
Bij het nederlandse kooikerhondje zijn er 7 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 meest ergste genoemd.
Patella luxatie
Patella luxatie is een afwijking in de knie waarbij de knieschijf los zit. Dit probleem geeft veel pijn en kan de stand van de poten veranderen. Ook zal de hond vaak kreupel lopen. Dit probleem kan worden opgelost door een operatie bij een specialist.
Kooikerverlamming
Deze aandoening komt alleen bij de kooikers voor. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel waardoor het ruggenmerg wordt aangetast. Bij de meeste honden zal je zien dat bij de achterpoten uitval verschijnselen zullen plaatsvinden. Helaas is er geen behandeling mogelijk maar wel is er een DNA-test beschikbaar. Met deze test kan er worden bepaald of de hond een drager is van deze ziekte.
Von willebrands ziekte
Bij deze aandoening stolt het bloed niet op de juiste manier. Dit komt door een tekort aan een bepaald eiwit. Het kan ook zijn dat dit eiwit helemaal ontbreekt bij deze honden. Er is een DNA-test beschikbaar voor de kooiker maar helaas is er geen behandeling voor deze ziekte.
Cataract
Cataract is een ander woord voor staar. Staar is een oogaandoening waarbij de lenskwaliteit afneemt. Er komt een troebele of witte waas op de lens. Sommige honden kunnen blind worden andere verliezen maar een deel van hun zicht. Bij deze operatie wordt het aangetaste deel verwijderd en vervangen door een kunstlens.
Epilepsie
Epilepsie is een erfelijke aandoening die te maken heeft met het zenuwstelsel. Er zijn twee soorten epilepsie. Primaire en secundaire epilepsie. Er zijn verschillende medicatie op de markt om epileptische aanvallen te voorkomen. Helaas geeft de medicatie geen garantie dat er nooit meer aanvallen optreden.

Uiterlijk
De kooiker is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Ze zijn in mooie verhouding gebouwd.
Oren: Ze hebben hangende oren met soms langere plukken.
Kleur: De meest voorkomende kleur is oranje met wit. Maar een andere kleurencombinatie is ook mogelijk.
Schofthoogte: Ze worden gemiddeld 39 centimeter.
Ogen: Donkerkleurig en meestal amandelvormig.
Vacht:  Ze hebben een middellange vacht die wel verzorging nodig heeft.
Staart:  Ze hebben een lange staart tot aan hun sprong gewricht. De staart is mooi vol en word vrolijk gedragen.