De ras van de maand is de Gordon setter!
Deze hond behoord tot de rasgroep “staande honden” .

Geschiedenis
De gordon setter is ontstaan in de Schotse hooglanden. In 1600 liepen de gordon setters al rond in Schotland. Maar in de 19e eeuw werd het ras pas echt bekend. In de 20e eeuw werd de setter bekend in Nederland.

Karakter
De Gordon setter is een vriendelijke hond met veel energie. De setter gaat goed om met kinderen en andere dieren maar kan nog wel verlegen over komen. De eigenaar moet tijdens de opvoeding een consequente aanpak hanteren. Met een positieve training zal je veel meer bereiken met deze honden dan met negatieve training. De gordon setter is een intelligente en zelfbewuste hond die een geweldige gezinshond kan zijn!

Erfelijke aandoeningen
Bij de gordon setter zijn er 27 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 meest ergste genoemd.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie
Atopie
Atopie is een omgevingsallergie. Het is te vergelijken met hooikoorts. De hond is hierbij overgevoelig voor stoffen in de omgeving die tot een allergische reactie kunnen leiden. De meeste honden krijgen last van erge jeuk. Er zijn meerdere soorten behandelingen bekend maar de juiste kan nog erg lastig zijn
Cerebellaire ataxie
Bij deze aandoening is er een verstoring in de kleine hersenen. Er zijn verschillende oorzaken voor. Door de verstoring krijgt de hond coördinatieproblemen die kunnen lijden tot gedeeltelijke of volledige verlamming. Helaas is er geen behandeling bekend.
Cataract
Cataract is een ander woord voor staar. Staar is een oogaandoening waarbij de lenskwaliteit afneemt. Er komt een troebele of witte waas op de lens. Sommige honden kunnen blind worden andere verliezen maar een deel van hun zicht. Bij deze operatie wordt het aangetaste deel verwijderd en vervangen door een kunstlens.
Epilepsie
Epilepsie is een erfelijke aandoening die te maken heeft met het zenuwstelsel. Er zijn twee soorten epilepsie. Primaire en secundaire epilepsie. Er zijn verschillende medicatie op de markt om epileptische aanvallen te voorkomen. Helaas geeft de medicatie geen garantie dat er nooit meer aanvallen optreden.

Uiterlijk
De gorden setter is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Diepe borst met een rechte rug
Oren: Ze hebben hangende oren die iets naar achter geplaatst lijken.
Kleur: Zwart met roodbruin/kastanjebruine aftekeningen zijn toegestaan.
Schofthoogte: Ze worden gemiddeld 64 cm.
Ogen: Donker bruin en helder
Vacht:  Ze hebben korte tot middellange beharing over het hele lichaam. De vacht mag niet krullen.
Staart:  Ze hebben een iets sabelvormige of rechte staart.