De ras van de maand is de Siberische husky!
Deze energieke hond behoort tot de keesachtigen en de poolhonden.

Geschiedenis
De husky’s werden vroeger vooral als werkhonden gebruikt. Bijvoorbeeld als sleehond. Tegenwoordig hebben we de husky’s vooral als gezelschapshonden. Maar de husky is niet geschrikt om op een flatje te houden.

Husky

Karakter
Door hun energieke karakter hebben deze honden veel energieke uitdagingen nodig. Wandelen, skeeleren en fietsen vinden deze honden heerlijk. Verder zijn ze erg vriendelijk voor dieren en mensen. In principe hebben ze een heel goed karakter. Wanneer ze te weinig uitdaging krijgen worden ze gefrustreerd en kunnen ze zich anders gaan gedragen.

Erfelijke aandoeningen
Bij de siberische husky zijn er op dit moment 19 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 5 meest ergste genoemd. 
Glaucoom
Glaucoom is een aandoening aan het oog. Bij glaucoom staat de oogbol onder hoge druk. Het brengt schade aan de oogzenuw en het netvlies. Dit kan blindheid veroorzaken. Er is een behandeling beschikbaar. Helaas moet je er snel bij zijn om de behandeling te laten slagen
Dystocia
Dystocia of wel een moeilijke geboorte is een aandoening dat betrekking heeft op het voortplantingsorgaan. De bouw van het bekkenkanaal is onjuist waardoor een natuurlijke bevalling niet mogelijk kan worden gemaakt. Wanneer een hond hier last van heeft moet er snel actie worden ondernomen en een dierenarts laten helpen bij de bevalling. Er is een behandeling mogelijk maar wordt niet vaak uitgevoerd.
Cataract
Cataract is een ander woord voor staar. Staar is een oogaandoening waarbij de lenskwaliteit afneemt. Er komt een troebele of witte waas op de lens. Sommige honden kunnen blind worden andere verliezen maar een deel van hun zicht. Bij deze operatie wordt het aangetaste deel verwijderd en vervangen door een kunstlens.
Zink-responsieve dermatose
Zink-responsieve dermatose is een huidaandoening die door een tekort aan zink wordt gevormd. Het zink wordt niet opgenomen uit de voeding waardoor er een tekort ontstaat. De behandeling is in meeste gevallen eenvoudig. Door extra zink toe te dienen zodat het tekort wordt opgelost. Dit moet levenslang volgehouden worden.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie.

Uiterlijk
De siberische husky is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Ze zijn vierkant en stevig gebouwd.
Oren: Staande oren
Kleur: Er bestaan verschillende soorten kleuren
Schofthoogte: Gemiddeld 58 cm
Ogen: De meeste honden hebben een donkere kleur ogen. Maar blauw wordt ook wel gezien.
Vacht:  Ze hebben een dichte en dikke vacht. Een regelmatige kam en borstel beurt hebben ze wel nodig!
Staart: De staart wordt naar beneden gedragen. Verder hebben ze een dik behaarde en lange staart.