De ras van de maand is de Zwitserse herdershond!
Dit mooie ras behoord tot de eerste rasgroep “herdershonden en veedrijvers”.

Geschiedenis
Dit ras is nog relatief nieuw. Uiteraard is de Zwitserse herdershond afkomstig van de bekende Duitse herder. In 2011 is de Zwitserse witte herder een definitief geregistreerd ras in Nederland.

zwitserse herdershond, witte herder

Karakter
De honden zijn gefokt om een sociale en vriendelijke gezinshond te worden. De meeste honden zijn waaks, nooit angstig, temperamentvol en éénkennig. Maar ze zijn ook erg leergierig en moeten altijd op nieuwe manieren uitgedaagd worden. Waar je voor moet waken is dat deze honden niet graag alleen zijn.

Erfelijke aandoeningen
Bij de Zwitserse herdershond zijn er 3 erfelijke aandoeningen bekend die relatief vaak voorkomen;
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie.
Degeneratieve myelopathie
Bij degeneratieve myelopathie worden de zenuwvezels in het ruggenmerg steeds slechter tot ze het niet meer doen. Helaas is er geen behandeling bekend. Wel is er een DNA-test beschikbaar voor de Zwitserse herdershond.
Multidrug resistance gen 1 deficiëntie (MDR1-gen)
Dit is een aandoening waarbij de hond overgevoelig is voor bepaalde medicijnen. Een echte behandeling is er helaas niet. Wanneer bepaalde geneesmiddelen niet gebruikt worden of wanneer de dosering wordt aangepast komen de symptomen niet tot uiting.

Uiterlijk
De is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Sportieve vorm, soms met aflopende achterhand.
Oren: rechtopstaand.
Kleur: wit.
Schofthoogte: Gemiddeld 60 cm.
Ogen: Donkere kleur in amandelvorm.
Vacht: In zowel kortharig als langharige versie. Ze hebben een dubbele dikke vacht.
Staart: Behaarde lange vacht.