De ras van de maand is de Golden retriever!
De golden behoord tot de achtste rasgroep: “Retrievers en waterhonden”.

Geschiedenis
Deze leuke gezinshond komt oorspronkelijk uit Schotland. Ze zijn afkomstig van de zwarte labradors met golvende vacht. De rijke families waren als enige in het bezit van de golden retriever. Vanaf 1854 werd de golden retriever steeds bekender.

Karakter
De golden is een van de meest gehouden hondenrassen in de wereld. Dit komt vooral omdat ze erg gehoorzaam, rustig en werklustig zijn. Het is een perfecte gezinshond maar ook een geweldige werkhond. Ze zijn erg sociaal en intelligent. Ook zijn ze erg leergierig waardoor ze voor verschillende hondensporten geschrikt zijn.

Erfelijke aandoeningen
Bij de golden retriever zijn er 47 erfelijke aandoeningen bekend. Hierdoor hebben ze een erg hoog risico op een erfelijke aandoening. Hieronder staan de meest 5 ergste genoemd;
Elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie of ED is een verzamelnaam voor gewrichtsstoornissen aan de elleboog. Alle aandoeningen leiden tot schade aan het gewricht met artrose. Er is een behandeling beschikbaar maar de operatie heeft niet altijd het gewenste effect.
Ichtyosis
Ichtyosis of wel visschubbenziekte genoemd is een aangeboren huidaandoening. Bij deze aandoening is de buitenste huidlaag verdikt waardoor de functie van de huis niet optimaal kan worden uitgevoerd. De huis is schilferig en leidt tot irritatie en veel jeuk. Er is een behandeling beschikbaar waardoor het verminderd. Helaas is er geen behandeling voor genezing. Er is voor de golden retriever wel een dna-test beschikbaar.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie .
Otitis externa
Otitis externa is een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Dit wordt vaak gezien bij honden met hangende oren. De dierenarts gaat de primaire oorzaak na en deze wordt behandeld. In de meeste gevallen is de ontsteking makkelijk te behandelen.
Mastceltumor
Deze veel voorkomende kwaadaardige huidtumor bevindt zich vaak onder de huid. Helaas kan het ook voorkomen in de lever, milt en het beenmerg. Bij deze tumor moet je er snel bij zijn. Ze moeten zo spoedig mogelijk operatief verwijderd worden. Daarnaast wordt er chemotherapie en/of bestraling toegepast.

Uiterlijk
De golden retriever is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: Vierkante bouw die erg soepel beweegt.
Oren: Hangend en middellang behaard.
Kleur: Goud of crème kleurig getint.
Schofthoogte: Gemiddeld 54 cm.
Ogen: Donkerbruin gekleurd met een zwarte oogrand.
Vacht:  Golvende vacht.
Staart: In het verlengde van de rug met een mooie beharing.