De ras van de maand is de Shiba Inu!
Dit kleine, goed behaarde ras behoord toe tot de vijfde rasgroep; “Keeshonden en oertypen”.

Geschiedenis
De Shiba is een Japans ras die vooral in de bergen voorkwam. Dit ras is in Japan ook een natuurlijke monument sinds de jaren 30. De eerste shiba’s waren al veel eerder te zien. Er gaan verhalen dat de eerste Shiba Inu hondjes al voor christus te zien waren.

Karakter
De Shiba is een onafhankelijk, zelfverzekerd en intelligent hondje. Hij zou niet in elk huishouden passen aangezien deze hond een eigen wil heeft en zich niet heel makkelijk laat vertellen wat die moet doen. Ook is hij nieuwsgierig, vriendelijk en een waaks.

Erfelijke aandoeningen
Bij de shiba zijn er 6 erfelijke aandoeningen bekend. Hieronder staan de 2 meest erge en meest voorkomende genoemd;
Patella luxatie
Patella luxatie is een losse knieschijf die van het kniegewricht afglijd. Bij deze afwijking past de knieschijf niet goed in het kraakbeensleuf of de aanhechting van de kniepees zit niet goed. Door middel van een operatie ,die meestal bij een specialist wordt gedaan, kan het probleem verholpen worden.
Heupdysplasie
Heupdysplasie of HD is een afwijking in het heupgewricht. Bij deze afwijking passen de gewrichtsdelen niet goed in elkaar waardoor het kraakbeen gaat slijten. Afhankelijk van het stadia is er een behandeling mogelijk met pijnstillers of met behulp van een operatie .

Uiterlijk
De is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: het lichaam is langer dan de schofthoogte
Oren: driehoekig en rechtopstaand
Kleur: black and tan, zwart sesam, rood sesam & rood
Schofthoogte: 35,5 tot 41,5 cm
Ogen: driehoekig, klein en donker gekleurd
Vacht:  dubbele vacht
Staart: dik en gekruld