De ras van de maand is de Shih tzu!
Deze maand is de ras van de maand de Shih tzu. Dit populaire kleine hondje behoord tot negende rasgroep; “gezelschapshonden”.

Geschiedenis
Dit kleine hondje komt oorspronkelijk uit het oosten van de wereld. Dit hondje is sinds de jaren ’60 in Nederland ook te zien.

Karakter
Deze kleine dondersteen is een hond die heel vriendelijk is maar wel een eigen wil heeft. Ze kunnen erg aanhankelijk zijn maar dit hoeft niet. De shih tzu is ideaal om thuis als gezelschapshondje te houden.

Erfelijke aandoeningen
De Shih Tzu heeft 32 bekende erfelijke aandoening hieronder de 5 ergste genoemd;
Atopie
Atopie is een omgevingsallergie. Het is te vergelijken met hooikoorts. De hond is hierbij overgevoelig voor stoffen in de omgeving die tot een allergische reactie kunnen leiden. De meeste honden krijgen last van erge jeuk. Er zijn meerdere soorten behandelingen bekend maar de juiste kan nog erg lastig zijn.
Brachycefaal obstructief syndroom
Deze aandoening komt voor met een stompe of korte schedel. De schedel is te klein met een verkorte lengte. Hierdoor kan de hond wat benauwd zijn. Door een operatie kan het probleem grotendeels verholpen wordt.
Heupdysplasie 
Heupdysplasie of ook wel HD genoemd is een afwijking in het heupgewricht. De heupen zijn niet goed volgroeid en hebben daardoor een afwijkende stand. Afhankelijk van de ernst en de last wat de hond ervaart is een pijnstillende behandeling of een operatie nodig.
Otitis externa 
Otitis externa is een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Dit wordt vaak gezien bij honden met hangende oren. De dierenarts gaat de primaire oorzaak na en deze wordt behandeld. In de meeste gevallen is de ontsteking makkelijk te behandelen.
Syringomyelie
Syringomyelie is een aandoening waarbij het achterhoofdsgat te klein is. De hersenen worden hierin geduwd en daar is nauwelijks ruimte voor. De hond ervaart constante hoofdpijn en kan zelfs verlammingen veroorzaken Helaas is hier geen genezing voor maar met bepaalde medicijnen zijn de symptomen te verlichten.

Uiterlijk
De Shih tzu is te herkennen aan:
Lichaamsbouw: stevig en vierkant met goede bespiering
Oren: klein en hangend
Kleur: alle kleuren zijn toegestaan
Schofthoogte: maximaal 27 cm
Ogen: rond, groot en donker kleurig
Vacht:  kan alles zijn van lang en licht golvend.
Staart: Hoog gedragen